Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 15–19 квітня 2024 року

22 квітня 2024, 11:50

Протягом січня – березня 2024 року ВРП розглянула 37 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів

До ВРП упродовж січня – березня 2024 року надійшло 59 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя.

З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП протягом трьох місяців 2024 року розглянула 37 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 21 повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 20 рішень про вжиття заходів реагування.

ВРП ухвалила 2 рішення з власної ініціативи в межах своїх повноважень про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

 

ВРП відрядила трьох суддів для здійснення правосуддя до Голосіївського районного суду міста Києва

З метою врегулювання навантаження у Голосіївському районному суді міста Києва ВРП 16 квітня 2024 року вирішила відрядити для здійснення правосуддя трьох суддів до вказаного суду строком на один рік із 29 квітня 2024 року, а саме:

  • суддю Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області Коваль Вікторію Олександрівну;

  • суддю Краматорського міського суду Донецької області Митрофанову Алесю Олексіївну;

  • суддю Миронівського районного суду Київської області Гаврищука Андрія Володимировича.

 

ВРП звільнила у відставку двох суддів

16 квітня 2024 року ВРП вирішила звільнити Русинчука Миколу Миколайовича з посади судді Верховного Суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

18 квітня 2024 року ВРП вирішила звільнити Овчиннікову Ольгу Сергіївну з посади судді Волноваського районного суду Донецької області (відряджену до Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська).

 

ВРП звільнила суддю Балаклійського районного суду Харківської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку

16 квітня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Балаклійського районного суду Харківської області Володимира Купіна на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України.

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Другої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді з посади у зв’язку із вчиненням істотного дисциплінарного проступку, грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді (частина 8 статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

 

Перша дисциплінарна палата ВРП відкрила дисциплінарну справу стосовно судді КАС ВС Всеволода Князєва

Рішення прийнято за результатами розгляду скарг щодо дисциплінарного проступку судді, які надійшли, зокрема від НАЗК.

 

Голова ВРП взяв участь у заході «Десятиліття трансформації на шляху до доброчесного майбутнього»

16 квітня 2024 року відбувся захід «Десятиліття трансформації на шляху до доброчесного майбутнього: впровадження антикорупційних реформ та реформ у сфері верховенства права в Україні за підтримки ЄС». Захід був організований Антикорупційною ініціативою ЄС та проєктом ЄС “Право-Justice” під егідою Європейського Союзу і ознаменував одночасний запуск нових фаз цих двох проєктів.

Мета заходу – представити досягнення України щодо зміцнення верховенства права та боротьби з корупцією після Революції гідності за підтримки та у співпраці з Європейським Союзом.

Детальніше – за посиланням.

 

ВРП внесе Президентові України подання про призначення 16 суддів до місцевих судів

18 квітня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення суддів на посади до місцевих судів. Перелік – за посиланням.

 

ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Кропивницького апеляційного суду

19 квітня 2024 року ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Кропивницького апеляційного суду у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Рішення прийнято за результатами розгляду відповідного клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП.

Суддя обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України.

 

Представники органів судової влади України ознайомилися з організацією внутрішньої та зовнішньої комунікації в судовій системі Литви

Під час триденного навчального візиту до Литовської Республіки українські представники органів судової влади ознайомилися із литовською судовою системою, повноваженнями органів самоврядування, функціонуванням ІТ-системи у судах, принципами організації внутрішньої координації у судовій спільноті, співпраці з іншими гілками влади та комунікації з громадськістю.

Детальніше – за посиланням.

 

Про виконання рекомендацій Європейської комісії йшлося під час зустрічі у Вищій раді правосуддя

Представники Європейської комісії та Представництва Європейського Союзу в Україні провели зустріч із головою ВРП Григорієм Усиком та членами Ради. Обговорювалися аспекти функціонування судової системи в Україні, питання реалізації плану заходів із виконання рекомендацій Європейської комісії, представлені у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року.

Детальніше – за посиланням.

"Юридична практика"