Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Восьмому ААС відбулися V Всеукраїнські дебати з адміністративного судочинства імені Ю. Панейка

23 квітня 2024, 09:33

19 квітня 2024 року у Восьмому апеляційному адміністративному суді відбулися ювілейні V Всеукраїнські судові дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка. Організаторами змагань виступили Восьмий апеляційний адміністративний суд, Кафедра адміністративного та фінансового права Юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, Європейська асоціація студентів права (ELSA Ukraine) та Львівський осередок Європейської асоціації студентів права (ELSA Lviv).

Всеукраїнські судові дебати з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка є просвітницьким заходом, спрямованим на заохочення студентів-правників до вивчення адміністративного та податкового права, адміністративного судочинства через моделювання судових засідань за заздалегідь сформульованими фабулами.

У цьогорічних судових дебатах змагалися вісім команд з п’яти вищих навчальних закладів України – Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет» (м. Ужгород), який представляла команда «Transcarpathian Lawyers», Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль), який представляли дві команди – «Ad Legem» та «Форс Мажори», Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (м. Харків), який представляла команда «Juris Oratores», Національного університету «Львівська політехніка» (м. Львів), який представляла команда «Привиди Будинку Правосуддя» та Львівського національного університету імені Івана Франка (м. Львів), який представляла команда «Yulia & Company». Крім того, вперше у змаганнях взяли участь змішані команди університетів – «Libra Veritatis» (Львівський національний університет імені Івана Франка та Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) та «Шановні» (Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка» та Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого).

Судді Восьмого апеляційного адміністративного суду Оксана Гінда, Василь Гуляк, Надія Ільчишин, Руслан Кухтей, Оксана Мікула і Тарас Онишкевич виступили у ролі суддів під час усних раундів, з яких складалися дебати. Цьогоріч на дебати було обрано наступні кейси: зарахування виключеного періоду навчання до страхового стажу на підставі закону та за підтверджуючими документами; оскарження рішення міської ради про надання дозволу на списання та демонтаж будівлі ліцею у зв`язку з її аварійністю та неможливістю її безпечної експлуатації внаслідок ракетно-бомбового удару; оскарження рішення міської ради про розгляд електронної петиції громадянина та місцевої ініціативи про схвалення продовження спільної діяльності комунального підприємства та фізичної особи-підприємця шляхом погодження умов договору. Команди за заздалегідь підготовленими фабулами виступали із відповідними правовими позиціями та аргументували свою точку зору перед колегією суддів, як безпосередні учасники процесу – позивач чи відповідач.

Переможцями V Всеукраїнських судових дебатів з адміністративного судочинства імені Юрія Панейка стала команда студентів із Національного університету «Львівська політехніка» – «Привиди Будинку Правосуддя», а друге місце здобула команда студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – «Juris Oratores».

У номінації «Найкращий оратор» судді віддали перемогу студенту Національного університету «Львівська політехніка» – Владиславу Козлову, з команди «Привиди Будинку Правосуддя».

На завершення, голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха привітав переможців та учасників дебатів зазначивши, що усі студенти-правники, які взяли участь у цьому заході є переможцями, оскільки демонструють свій потужний ентузіазм у навчанні, адже беручи участь у цих змаганнях вони роблять більше, ніж це передбачено їх навчальною програмою. Також наголосив на тому, що судові дебати з адміністративного судочинства – це платформа, яка за своєю суттю дозволяє студентам-учасникам поглиблювати свої знання в галузі адміністративного права та адміністративного процесу, покращувати командну роботу та вдосконалювати навички ораторського мистецтва.

Голова суду побажав учасникам судових дебатів не зупинятися у своєму професійному розвитку, завжди мати активну життєву позицію, підтримувати Збройні сили України та вірити в перемогу України.

Довідково: Юрій Лукич Панейко (3 квітня 1886 року – 18 серпня 1973 року) – український правник, доктор юридичних наук, адміністративіст. Професор Українського вільного університету в Мюнхені (1948 – 1973 роки), в якому двічі обирався ректором у 1948 та 1961 роках. Яскравий представник державної теорії місцевого самоврядування, багато уваги надавав ґенезі інституту місцевого самоврядування, розкриттю його сутності та змісту, співвідношенню з явищем державного управління.